AUTOR: Babinská, K.
ABSTRAKT: Chronické choroby ako obezita, diabetes mellitus, či ochorenia kardiovaskulárneho systému patria i naďalej medzi poruchy zdravia s vysokou prevalenciou. Významnou súčasťou manažmentu uvedených ochorení sú nutričné terapie a intervencie. Problematikou výživy pacientov s obezitou, diabetes mellitus a kardiovaskulárnymi chorôb sa zaoberá veľký počet výskumných štúdií, vďaka čomu možno súčasné nutričné odporúčania označiť ako evidence-based, t.j. založené na vedeckých poznatkoch. Zatiaľ čo v minulosti sa nutričné terapie sústredili na izolované živiny (napr. tuky pri kardiovaskulárnych chorobách, jednoduché cukry pri diabetes mellitus), súčasné odporúčania kladú dôraz na výživu ako celok a zdôrazňujú stravu zloženú z nutrične hodnotných potravín. Výskumy preukazujú efektívnosť stravy bohatej na rastlinné zložky založenej na vysokom zastúpení ovocia, zeleniny, celozrnných obilnín, strukovín, rastlinných olejov, orechov a semien, rýb a plodov mora, konzumáciou primeraného množstva mliečnych výrobkov, vajec a bieleho mäsa. Odporúča sa obmedzovať najmä spracované mäsové výrobky, potraviny s pridaným cukrom a soľou, sladené nápoje a ďalšie vysokospracované potraviny s nízkou výživovou hodnotou. V rámci nutričných terapií chronických chorôb sa ako príklad dobrej praxe uvádza stredomorská strava alebo flexitariánska výživa. Pre dosiahnutie lepšej spolupráce s pacientom a akceptácie nutričného plánu je vhodný personalizovaný prístup vychádzajúci zo zdravotného stavu a nutričných preferencií pacienta, ale i ďalších faktorov ako finančné možnosti alebo sociálne faktory. Odborníci a odborníčky ako lekári, dietológovia, či nutriční terapeuti sú prostredníkmi medzi pacientom a aktuálnymi vedeckými poznatkami a z nich vychádzajúcimi odporúčaniami. Veda o výžive neustále napreduje, preto štúdium a oboznamovanie sa s novými poznatkami patria medzi dôležité úlohy a výzvy pre odborníkov a odborníčky. Poznanie nových vedeckých faktov má i ďalší nezanedbateľný aspekt. Súčasnú dobu charakterizuje široký prístup k informáciám, pričom práve výživa je oblasťou, kde sa často stretávame s dezinformáciami, ktoré môžu byť prekážkou pri akceptácii nutričnej intervencie zo strany pacienta. Komplexnou otázkou je motivácia a podpora pacienta pri zmene stravovacích návykov, kde sa popri osobných konzultáciách otvárajú i možnosti využitia elektronických komunikačných prostriedkov. Nutričné terapie predstavujú neoddeliteľnú súčasť manažmentu chronických chorôb. Súčasné odporúčania vychádzajúce z bohatých vedeckých poznatkov zdôrazňujú, aby sa výživa pacienta riešila komplexne, nielen so zameraním na izolované živiny, pričom sa odporúča energeticky primeraná strava, ktorej základom je bohaté zastúpenie rastlinných zložiek. Problémom pri nutričných intervenciách môže byť nedostatočná informovanosť, dezinformácie, nízka motivácia pacienta.
Laboratórna Diagnostika, XXIX, 2, 2024: 60–61